Проблеми с акумулатора 3

Проблеми с акумулатора 3


Проблеми с акумулатора – ние от Акумулатори Пловдив, ще ги разрешим !!!

Батерията е сърцето на всеки автомобил необходим, за да стартирате двигателя и да осигурите функционирането на всички потребители на електричество.

Какви проблеми могат да срещнат шофьорите с тази част от колата?

Видове акумулатори в съвременните автомобили

Най-често срещаният тип батерии са оловно-киселинните батерии , които са сравнително евтини, но не са с най-високо качество. Гелевите батерии имат по -голям капацитет , които са по -устойчиви на разреждане.

AGM акумулатори се използват в хибридни или интензивно експлоатирани автомобили , които са направени от напоена подложка от стъклени влакна.

Какви проблеми с акумулатора може да имате ?

Пренебрегването на първите симптоми на неговата неработоспособност оказва голямо влияние върху по -бързото му износване. 

Има няколко фактора, които могат да допринесат за проблем с батерията и трябва да му обърнем специално внимание

1. Шофиране на къси разстояния в мразовити дни – при студено време ефективността на акумулатора намалява, което трябва да изразходва повече енергия за стартиране на двигателя. 

Повечето автомобили са оборудвани с аларма, имобилайзер, функция за отопление на седалките, вентилатор за вътрешно вентилиране, системи за отопление на задното стъкло или огледало, които стават все по -трудни за изпълнение без замръзване. 

Като добавим такива очевидни елементи като светлини и радио, се оказва, че  през зимата броят на електрическите устройства, които черпят електричество от електрическата система на колата, е наистина голям .

Следователно, колкото повече потребители са включени, толкова по -малко електроенергия остава за зареждане на батерията и в крайни случаи може да се случи, че моментната консумация на енергия е по -голяма от капацитета на алтернатора. 

Тази комбинация от неблагоприятни фактори е много опасна за батерията, която при тези условия става все по -слаба от ден на ден.

При ниски температури температурата на електролита също спада , плътността му се увеличава, от разтвора се утаяват кристали на олово, които след това се утаяват върху плочите. 

Това води до сулфатиране.

Ниските температури не са от полза само за батерии с недостатъчно зареждане. 

Напълно функционална батерия със 100% капацитет при + 25 ° C, само 80% капацитет при 0 ° C, 70% при -10 ° C и само 60% при -25 ° C. 

Частично разредената батерия ще има още по -нисък капацитет при ниски температури. 

Същият е случаят с пусковия ток, чиято стойност намалява с понижаване на температурата. 

При -18 ° C началната стойност на батерията е само 50% от тази на 20 ° C

Оказва се обаче, че много високите температури също могат да имат отрицателен ефект 

Температурата над 30 градуса по Целзий увеличава честотата на желаното презареждане почти два пъти в сравнение с температурите, колебаещи се около 20 градуса по Целзий. 

Ето защо си струва да запомните основните стойности, извън които батерията изисква допълнително зареждане. 

Напрежението на клемите на акумулатора без товар трябва да бъде приблизително 12,5 V, а плътността на електролита трябва да бъде приблизително 1,28 kg / l. 

Всяка неизползвана батерия се нуждае от редовно зареждане, за да не загуби свойствата си.

2. Неправилен избор на акумулатор води до Проблеми с акумулатора често се случва капацитетът на автомобила да е твърде голям или, което е по -лошо, батерията е твърде малка от препоръчаната от производителя. 

Това е грешка, защото по -голяма батерия може да не може да презареди алтернатора (който може да се износва по -бързо). 

От друга страна, батерията с прекалено нисък капацитет се експлоатира силно при стартиране и по време на презареждане. 

По -голямата батерия не се справя добре с дълбоко зареждане.

Затова си струва да се обмисли коя батерия е подходяща за нашата кола, като се вземе предвид нейното оборудване, покритите участъци от пътя и мястото, което имаме в колата за нейното инсталиране.

Всяка кола има определени изисквания към акумулатора, но те оставят определена „свобода“ за потребителя, както по отношение на капацитета, така и по отношение на пусковия ток.

3. Пренебрегвана електрическа инсталация – важен параметър, влияещ върху ефективността на зареждане, е зарядният ток. 

Работата на батерията с  много нисък заряд е най -честата причина за повреда на акумулатора . 

При лоша ефективност на електрическата система и голям брой токови приемници (въпреки правилното напрежение на зареждане по време на шофиране), акумулатора се разрежда и зарядният ток има отрицателна стойност. 

Проблеми с акумулатора

Ефектът е същият като без зареждане. Затова си струва да се погрижите за чистотата и добрия контакт на всички електрически връзки, по -специално скобата на скобите, държащи щифта на акумулатора.

Техните прочистващи и смазочни материали, подходящи за медна паста или вазелин, подобряват потока и улесняват стартирането . 

Самите скоби трябва да се завинтват здраво и внимателно. 

Потъмняването на клемите на акумулатора може да се почисти например с шкурка, но трябва да бъдете много внимателни, когато го правите. 

Жълтото покритие, което може да се появи на клемите, е електролитът, който е изтекъл от батерията и сярата, което поради изолационните си свойства може да попречи на правилната му работа. 

Батерията най -често се разрежда от дефектна електрическа инсталация и свързани устройства, както и дефектни релета или аларми за автомобили с лошо качество.

Тук също си струва да споменем колко е важно да има гладко окачване . Счупен амортисьор може да довърши батерията за един сезон. 

Повреденото окачване, заедно с небрежно поставените дръжки за стабилизиране на батерията, може да доведе до късо съединение в клетките, което може да има „плачевни“ последици – може да доведе до, наред с други, много скъпи за ремонт на повредени бордови компютър. 

Проверете също така опъването на задвижващия ремък и състоянието на свещите.

Иван НасковAuthor posts

Avatar for Иван Насков

Акумулатори Пловдив

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *