Кога да сменим акумулатора

Кога да сменим акумулатора


Как да разберем кога да сменим акумулатора

Акумулаторът е сърцето на всеки автомобил, необходимо за запалване на двигателя и за сигурно функциониране на всички консуматори на електричество.

Какви проблеми могат да срещнат шофьорите с този компонент на автомобила?

Типове акумулатори в съвременните коли

И Кога да сменим акумулатора

Най-често срещаният тип акумулатори това са оловно-киселинните акумулатори, които са относително евтини, но качеството им не е от най-високите.

По-висок капацитет притежават геловите акумулатори, които са по-устойчиви на разреждане.

При хибридните автомобили или при тези, които са оборудвани със старт-стоп системи, намират приложение акумулаторите AGМ, които най-често са направени от мрежа от стъклени микровлъкна, напоена с електролитна течност.

Какви проблеми може да създаде акумулаторът?

Пренебрегването на първите признаци за неизправност оказва голямо влияние върху по-бързото му износване. Може да се посочат няколко фактора за проблеми с акумулатора, на които трябва да се обърне особено внимание

 1. Каране на кратки разстояния в студени дни – при ниски температури пада производителността на акумулатора, който трябва да подава повече енергия, за да запали двигателя.
 2. Повечето автомобили разполагат в оборудването си с аларма, имобилайзър, функция за подгряване на седалката, вентилация на купето, системи за подгряване на задното стъкло или огледалата, без които при отрицателни температури е все по-трудно са се кара.
 3. Като добавим и очевидните елементи, каквито са фаровете и радиото, се оказва, че през зимата количеството електроуреди, които ползват ток от електрическата инсталация на автомобила, е наистина голямо.

Затова колкото повече са включените консуматори, толкова по-малко ток остава в акумулатора за зареждане, а в крайни случаи може да се стигне до ситуация, в която моментното потребление на ток надвишава капацитета на алтернатора.

Такава комбинация от фактори е много опасна за батерията, която при тези условия става все по-слаба от ден на ден. 

При ниски температури пада и температурата на електролита, увеличава се плътността му, образуват се оловни кристали от разтвора, които след това полепват по плочите.

Това води до сулфатизация.Ниските температури са вредни само за недобре заредените акумулатори. Напълно изправна батерия, която при температура +25°C има сто 100% капацитет, при 0°C ще има само 80%, при -10°C това ще са 70%, а при -25°C – вече само 60%. Частично разреденият акумулатор при ниски температури ще има още по-нисък капацитет.

Кога да сменим акумулатора

Кога да сменим акумулатора
Кога да сменим акумулатора

Идентично изглежда и ситуацията с тока, необходим за запалване, чиято стойност спада заедно с понижаването на температурите.

Оказва се обаче, че и много високите температури също могат да имат вредно въздействие. Температура над 30°C увеличава почти двукратно честотата на необходимо зареждане спрямо температури, колебаещи се в границите на 20°C.

Така че е добре да се помнят основните стойности, при надхвърлянето на които акумулаторът изисква допълнително зареждане. 

Кога да сменим акумулатора?

Напрежението на клемите на батерията без натоварване трябва да възлиза на около 12,5V, а плътността на електролита – около 1,28 kg/l. Всеки неизползван акумулатор трябва редовно да бъде дозареждан, за да не губи своите свойства.

 1. Неподходящ избор на акумулатор– често се случва ситуация, в която в автомобила е поставен акумулатор с твърде висок капацитет или, което е по-лошо, с твърде малък капацитет, спрямо това, което препоръчва производителят.
 2. Това е грешка, защото по-големият акумулатор може да не е в състояние да се зареди от алтернатора (който може да подлежи на по-бързо износване).
 3. Затова пък акумулатор с твърде малък капацитет е много по-активно експлоатиран при запалване и при зареждане. По-големият акумулатор понася зле дълбокото зареждане.

Затова трябва добре да се прецени какъв акумулатор е подходящ за нашия автомобил, като се вземе предвид оборудването, изминаваните пробези и мястото, което имаме в колата за неговия монтаж.

Всяка кола има свои изисквания относно акумулатора, но оставя известна свобода за потребителя, както когато става дума за капацитет, така и за количество на стартов ток.

 1. Занемарена електрическа инсталация– съществен параметър, оказващ влияние върху ефективното зареждане, е зареждащият ток. Експлоатирането на акумулатора при много ниско ниво на зареждане е най-честата причина за неговата неизправност.
 2. При слаба производителност на системата на електрическата инсталация и голямо количество консуматори на ток (въпреки правилното напрежение на зареждане по време на движение) акумулаторът се разрежда, а токът на зареждане има отрицателна стойност.
 3. Ефектът е идентичен с този при липса на зареждане. Затова трябва да се грижим за чистотата и добрия контакт на всички електрически връзки, а особено при клемите, свързващи батерията.

Почистването им и смазването им с специална паста или технически вазелин подобрява токопроводимостта и улеснява запалването.

Самите клеми трябва да бъдат силно и добре закрепени. Налепите по щифтовете на акумулатора могат да се почистят напр. с шкурка, но при това действие трябва много да се внимава.  Жълтият налеп, който може да се появи при клемите, е електролит, който е излязъл от акумулатора, и сяра, която поради своите изолационни свойства може да затрудни правилната му работа. 

Акумулаторът се разрежда най-често заради неизправна електрическа инсталация и включените в нея уреди, както и от повредени релета или ниско качество на автоалармата.

Акумулатори Пловдив ви съветва:

 • Закрепете здраво акумулатора и следете за чистотата на работната му среда.
 • Подберете акумулатор съгласно препоръките на производителя на автомобила.

Иван НасковAuthor posts

Avatar for Иван Насков

Акумулатори Пловдив

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *