акумулатори за автомобили Акумулатор-YUASA-YBX5096

акумулатори за автомобили Акумулатор-YUASA-YBX5096


Видове акумулатори за автомобили 3 по-ефективни акумулатори за автомобили

Има и нови и по-ефективни акумулатори за автомобили, така че въпросът за техния избор не се ограничава само до параметрите, посочени от производителя

Съвременните автомобили все по взискателни с към акумулаторите монтирани в тях, които се използват през последните години. 

Има и нови и по-ефективни акумулатори за автомобили така, че въпросът за техния избор не се ограничава само до параметрите, посочени от производителя. 

Затова си струва да се запознаете с наличните модели акумулатори за автомобили, за да изберете най-подходящия за вашия автомобил.

Разберете за различните видове акумулатори за автомобили и вижте как работят.

С развитието на автомобилните технологии търсенето на по-ефективни акумулатори се увеличава, поради което днес имаме възможност да избираме от няколко вида акумулатори.

Необходимите за поддръжка батерии се превърнаха в нов стандарт, тъй като не изискват доливане и проверка на нивото на електролита чрез добавяне на дестилирана вода. 

В този случай ниското ниво на изпаряване на водата е постигнато благодарение на плочи, направени от оловно-калциева сплав или оловно-калциеви и сребърни сплави. 

Корпусът също е проектиран по начин, че голяма част от водата се връща в течно състояние иновация наречена лабиринтов капак. 

Друг аспект, влияещ върху избора на акумулатори за автомобили, е над 70% увеличение на производството на автомобили със системата Start-Stop, което означава, че двигателят спира автоматично, когато колата е неподвижна на пътя, за достигане на определени еко норми. 

Прочетете за разликите между отделните акумулатори.

Оловно-киселинни акумулатори за автомобили (SLA)

Конструкцията на оловно-киселинна батерия е разработена през 1859 г. и интересно е, че този модел все още се използва широко поради ниската си цена. 

Видове акумулатори за автомобили 3
Оловно-киселинни акумулатори за автомобили (SLA)

Единична клетка на оловно-киселинна батерия е направена от набор от плочи на акумулаторни батерии, които включват:

– аноди от метално олово,
– катоди от PbO2,
– електролит, който е приблизително 37% воден разтвор на сярна киселина с различни добавки.

Най-често използваните SLA батерии без поддръжка се състоят от 6 клетки и имат номинално напрежение 12.6V.

В автомобилната индустрия те се използват широко в почти всички видове превозни средства – от леки автомобили, лекотоварни, товарни до мотоциклети.

Предимства на SLA акумулатори за автомобили

Yстойчивост на дълбоко разреждане и възможност за пълно възстановяване на първоначалните параметри чрез презареждане на „празната“ батерия.

Недостатъци на SLA акумулатори за автомобили: рискът от сулфатиране, ако се държи частично или напълно разредена и изискването за доливане на електролит.

Вижте също: Защо батерията на автомобила се разрежда?

Видове акумулатори за автомобили 3 AGM и GEL

Геловите батерии (GEL) и абсорбираната стъклена подложка (AGM)
AGM и GEL батериите обикновено имат много сходни параметри по отношение на:
– механична устойчивост,
– издръжливост,
– сезонна употреба,
– ефективна регенерация след разреждане.
AGM батериите са направени от течен електролит, абсорбиран в сепаратор, изработен от стъклена подложка. 

Въпреки това, в случая на GEL батерии, гел електролитите все още са водни разтвори на сярна киселина, но към тях се добавя желиращ агент.

Типът AGM е оптималното решение за бързото, но плитко потребление на ток, свързано със стартиране на двигателя, което се изисква при такива превозни средства като: линейки, полицейски коли, автобуси. 

Типът GEL, от друга страна, е добро решение за бавни, но много по-дълбоки разреждания, например леки автомобили със системата Start-Stop и офроуд превозни средства.

Видове акумулатори за автомобили 3
Start-Stop акумулатор


Предимства на AGM и GEL батериите:херметичност, без поддръжка (не изискват постоянна поддръжка или попълване на електролит), устойчивост на вибрации и удари, възможност за работа в различни позиции.

Недостатъци на AGM и GEL батериите: изискването за внимателно подбрани условия на зареждане. 

Техните клапани ще се отворят само при голямо увеличение на налягането, когато има силно обгазяване поради презареждане, което от своя страна ги излага на необратимо намаляване на капацитета им.

EFB / AFB / ECM
батерии EFB (Enhanced Flooded Battery), AFB (Advanced Flooded Battery) и ECM (Enhanced Cycling Mat) батерии са модифицирани оловно-киселинни батерии, които се характеризират с удължена трайност, свързана с тяхната конструкция. Те имат:
– по-голям резервоар за електролит,
– плочи от олово, калциева и калаена сплав,
– двустранни сепаратори от полиетилен и полиестерни микрофибри.

Благодарение на своята издръжливост EFB / AFB / ECM батериите ще изпълняват перфектно задачата си в автомобили със системата Start-Stop.

Предимствата на EFB / AFB / ECM батериите: Те имат до два пъти по-голяма издръжливост на цикъла, което означава, че двигателят може да се стартира повече, отколкото при предишните модели.

акумулатори за автомобили

Иван НасковAuthor posts

Avatar for Иван Насков

Акумулатори Пловдив

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *